Ondernemer van het jaar

mede mogelijk gemaakt door:

Uitslag CO2 prijsvraag

Op donderdag 21 november is tijdens de ondernemersavond in de Enck in Oirschot door Lilian Damen (directievoorzitter Rabobank Het Groene Woud Zuid) en Jan Verhoeven (wethouder milieu gemeente Oirschot) de winnaar van de CO2 prijsvraag 2013 bekend gemaakt.

De CO2 prijsvraag is een initiatief van Frans Verouden & Erik van den Oord (De Maatschappelijke Regisseurs) en prikkelt ondernemers uit Oirschot op een laagdrempelige manier om met het thema duurzaamheid aan de slag te gaan. Om inzicht te krijgen in het verbruik van met name energie en brandstof. Vanuit dat inzicht komen oplossingen hoe het minder milieubelastend maar evengoed ook goedkoper kan. Terugverdientijden door overstap op LED verlichting van 3 jaar of zonnepanelen met een terugverdientijd van 8 jaar zijn niet vreemd. Ook kunnen er fiscale stimuleringsregelingen toegepast worden. Dat moet een ondernemer aanspreken. Gelukkig zien we ook steeds meer ondernemers die nu ook verder kijken van wat duurzaamheid in de gehele bedrijfsvoering kan betekenen waardoor nieuwe producten en diensten ontstaan. Innovatie die voor het herstel van de economie zo essentieel is!

Dit jaar hebben 14 ondernemers deelgenomen aan de CO2 prijsvraag. Mooi te zien dat we een mooie spreiding hebben van deelnemers uit alle deelgemeenten en dat naast de voor iedereen bekende zonnepanelen ook in andere middelen wordt geïnvesteerd zoals Warmte Koude Opslag, Warmtepompen, Elektrische auto’s en Energiedak.

De top 3 kandidaten:

Derde plaats (27%  CO2 reductie): Joriszorg uit Oirschot. De verbouwing in het centrum van Oirschot zal velen niet ontgaan. Architect André van de Ven heeft in zijn ontwerp rekening gehouden met de component duurzaamheid. Joriszorg investeert in een energiedak met warmte koude opslag. Een energiedak is een absorberend dakoppervlak met een leidingsysteem waarin vloeistof loopt die wordt verwarmt en afkoelt en wordt afgevoerd naar een warmte koude opslag of een warmtepomp. Warmte koude opslag is een methodiek om energie op te slaan in de bodem en naar boven te halen wanneer koud water nodig is voor koeling en warm water voor verwarming. De koeling leidt in Joriszorg voor extra wooncomfort in de zomer EN tot lagere energiekosten.

Tweede plaats (36%  CO2 reductie): Melkveehouderij van der Meijden uit Spoordonk. Dit bedrijf heeft afgelopen jaar zonnepanelen geïnvesteerd en compenseert op deze manier volledig de elektriciteitsrekening.

Eerste plaats (45% CO2 reductie) Installatiebedrijf Jan van Gerven uit Oostelbeers. Nadat zijn bedrijf dit jaar meerdere warmtepompen voor anderen heeft geïnstalleerd, heeft van Gerven nu zelf een installatie aangeschaft. Met zonnepanelen en een warmtepomp is van Gerven volledig  duurzaam energie voorzienend. Nu nog een elektrische auto en het bedrijf is volledig klimaatneutraal.

De prijswinnaar ontving het prijzengeld van €3000 (€2500 Rabobank HGWZ en €500 gemeente Oirschot) en een Lease a Jeans van Bas Luiting.