Ondernemer van het jaar

mede mogelijk gemaakt door:

Martijn PIjnenburg, winnaar CO2 prijs 2012 : "Komende tien jaar geen stroomrekening"

Martijn Pijnenburg uit Spoordonk verlaagde vorig jaar de CO2-voetafdruk van zijn pelsdierenfarm met 37% door 236 zonnepanelen op het dak te leggen. Hij werd daarmee de allereerste winnaar van de CO2-prijs van de stichting Oirschot Verbindt en kreeg hiervoor een bedrag van € 3000.

Hoe kwam je op het idee om zonnepanelen te leggen?

“Het dak op de oudste stallen bestond uit asbest platen en ik wist dat ik die vroeg of laat moest vervangen. Ik had gehoord dat het plaatsen van zonnepanelen in combinatie met asbestsanering fiscaal interessant was. Zonne-energie is niet alleen goed voor je portemonnee, maar natuurlijk ook voor het milieu: het zorg voor een CO2-reductie van 37%. Ik ben me toen gaan oriënteren en heb verschillende offertes opgevraagd. Uiteindelijk heb ik gekozen voor zonnepanelen die een hoog rendement opleveren. Bij de meeste systemen oefent het zwakste zonnepaneel een negatieve invloed uit op alle andere panelen. Dus als er één paneel in de schaduw van een boom of dakkapel staat, levert de rest ook minder rendement op. Bij dit systeem was dit niet. Het was natuurlijk wel een flinke investering – € 75.000 – maar dat verdien je in 8 jaar tijd terug. Onze zonnepanelen produceren zo’n 55.000 kWh per jaar; meer mag ik niet aan het net terugleveren. Als je bedenkt dat een gemiddeld gezin zo’n 4000 kWh per jaar verbruikt, dan kun je uitrekenen hoeveel energie deze panelen opleveren. De komende tien jaar krijg ik dus zeker geen stroomrekening!”

Wat heeft de CO2-prijs je opgeleverd?

“Heel veel positieve reacties. Iedereen praat erover. Je merkt dan dat veel mensen ermee bezig zijn, ook in de agrarische sector. Veel agrariërs zitten namelijk met asbest daken. Dus ik ben heel blij met deze prijs, ook voor onze pelsdierensector, die toch vaak in een negatief daglicht staat. Met het geld ga ik in het komende seizoen iets sponsoren voor de Spoordonkse voetbaljeugd. Daarnaast ga ik mijn bedrijf landschappelijk inpassen door een houtwal aan te planten. Ook dat is duurzaam en goed voor de beleving van recreanten.”